Lucia och provtagning på sjukhuset

Denna lilla fina Lucia fick vi se och höra under luciatåget på förskolan! Några av de äldsta barnen läste verser (de jag la in i förra inlägget) men Natalie gjorde inte det. En ur personalen berättade att de hade försökt övertala Natalie att göra det också men hon totalvägrade. Jag är inte förvånad, hon gillar inte att uppträda för folk, för henne har det tagit ett par år innan hon vågade sjunga med inför alla föräldrar på lucia och på vårfest på förskolan. Hon får rampfeber lilla hjärtat men sedan ett eller två år tillbaka så sjunger hon med högt och tydligt i alla sånger. Vi blev förvånade första gången vi insåg att hon inte sjöng alls på ett framträdande eftersom vi vet att hon kan varenda vers och varenda ton, hon sjunger flitigt för oss här hemma. 

Göteborgs Lucia kom och hälsade på mig och kollegorna på jobbet i torsdags morse. Jag deltog i en tävling som Mix Megapol hade, slängde in en kommentar under en bild på deras facebook-sida och vann! Det var jättekul att få överraska kollegorna med dessa helt fantastiskt duktiga sångerskor.

Natalie var med mig till jobbet på morgonen och lyssnade på Luciatåget eftersom vi skulle till sjukhuset efter det. I receptionen hittade hon en gran med fina paket under...

Hon smög också in bakom disken i receptionen för att få vara med på bild där.

Sjukhusbesöket efteråt var mindre roligt, det var dags för hennes årliga blodprov och hon hatar sticket. Hon har blivit så pass stor nu att hon hinner bygga upp en stor oro kring sticket, hon pratade om det flera dagar i förväg. När vi var på plats höll hon sig hyfsat lugn fram tills dess att armbågsförbanden var avtagna och armvecken blottade, då började diskussionerna och förhandlingarna. Till slut får man bara göra det trots att hon inte vill eftersom hon ändå redan har jagat upp sig till skriknivå. Jag tror i ärlighetens namn inte att hon egentligen kände så mycket av sticket eftersom hon fått emla på en timma innan och sköterskan träffade klockrent rätt på en gång trots brottningsmatchen. På 15 sekunder hade tre rör tappats och allt var över. Om ett par veckor eller något sådant får vi veta nivåerna på något som läkaren kallar för järn-paketet plus en del annat så som  t.ex. zink och koppar. Vi har också fått med oss utrustning för att ta ett "bajsprov" som vi kallar det. Det heter Calprotectin och du kan läsa mer om det t.ex. här. Man skopar upp i ett plaströr och försluter i ytterligare ett plaströr och sedan förpackas det och går till lab med posten. Vid förhöjda värden kan man se det som en fingervisning om att hennes tillstånd förvärras invärtes. Hittills har hon haft bra/normala värden på allt utom zinken varför vi tillsatte det för 1,5 år sedan ungefär. Det är vanligt att man får zink om man har EB eftersom det är viktigt för sårläkningen, så om du har en något besvärligare form av EB och aldrig kollat upp detta - gör det. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Kliande utslag och Verum Hälsofil

Att få löss när man har EB...

Stuckit flera blåsor i dag (foton på blåsor)