Att få löss när man har EB...

För några månader sedan drabbades Natalie av löss för första gången. Jag var lyckligtvis sedan tidigare helt oinvigd i denna värld eftersom Hugo aldrig haft löss heller. Jag blev tvungen att söka fram mycket information och agera så kraftfullt jag kunde eftersom det (som vanligt) kan bli väldigt besvärligt när man har en hudsjukdom som EB. (De kan lägga ägg under sårskorporna, say no more, fy f...n!) Nedan har jag sammanställt vad jag fått fram och flera av tipsen kommer från en person som var med och grundade HYFS (hygien i förskolan) och jag bedömer dem därför som extra värdefulla.  
  • Luskamma noga igenom hela håret, ända från rot till topp och sektion för sektion. Långt trassligt hår? Ta lite balsam i topparna på det torra håret så kan det gå lättare.
  • Om du vet att det går löss men du inte hittar några vid första kamningen, luskamma igen med jämna mellanrum eftersom det tar flera veckor innan ägg kläcks.
  • Det kliar inte alltid, speciellt inte om det är första gången ditt barn får löss.
  • Om du hittar löss, oavsett val av behandling, luskamma varje dag så länge du hittar levande löss och fortsätt sedan med jämna mellanrum i flera veckor efter detta, långt hår flätas varje dag till skolan.
  • Vid lusbehandling med köpt medel, återupprepa behandlingen flera gånger med en veckas mellanrum, äggen dör oftast inte av schampot.
  • Tips på lusbehandling utan köpt schampoo: Luskamma hela håret, skölj hela det torra håret i stor mängd äppelcidervinäger tills det är helt genomblött och låt sedan lufttorka. Följ upp med att dränka in håret med kokosolja varje kväll, låt barnet sova med oljan i håret och tvätta ur på morgonen. Äppelcidervinäger kan döda både levande lus och ägg men vissa ägg kan överleva och bli en lus. Kokosoljan och andra oljor kväver lusen men det är viktigt att håret är torrt när man lägger i oljan. Lössen kan hålla andan i vatten men de kvävs av oljan. Efter en vecka med olja varje kväll är det bra att ta en omgång äppelcidervinäger igen, efter detta tar man olja i torrt hår varje kväll igen. 
  • Använd plattång från rot till topp på håret, detta dödar både levande lus och ägg.
  • Viktigaste tipset av alla är att dra bort lusägg med naglarna! Varje gång du går igenom håret så ska alla synliga ägg dras av med hjälp av naglarna (de fastnar inte så lätt i luskammen). De sitter klistrade på hårstrået och måste dras hela vägen ut till toppen. De är lättare att upptäcka på mörkt hår än på ljust. Fortsätt leta lusägg tills du absolut inte hittar ett enda misstänkt ägg längre, detta tar flera veckor!
Hur får man bort dem från andra platser än hår? En lus kan oftast inte leva länge utanför människans hårbotten (de sätter sig bara i huvudhår) men de kan i värsta fall överleva upp till ett dygn. De kan sitta i mössor, kepsar, kuddar och andra textilier ett tag. Säg till barnen att inte prova varandras mössor/kepsar/kläder. Var noga med att tvätta alla textilier barnet kommit i kontakt med, byt örngott varje dag. Om du slänger gosedjur i en hög i tvättstugan är sannolikt alla löss döda efter något dygn också utan tvätt. De gillar kroppsvärme, lägg mössor/kepsar i en påse och stoppa dem i frysen. Luta inte huvudet mot samma soffa/fotölj/kudde där personen med levande löss nyss suttit. Dela inte hårborstar och snoddar med varandra, rengör borsten noga eftersom rester från lusens avföring kan orsaka klåda.

Tips för att lössen inte ska vilja sätta sig i håret: köp eterisk olja, antingen Tea tree eller Lavendel (finns på hälsokost), ha ett par droppar i schampo eller balsam när barnet tvättar håret och/eller fyll en sprayflaska med vatten och droppa i eterisk olja i vattnet, skaka och spraya på håret varje morgon innan barnet går till skolan. Lössen gillar inte lukten och vill förhoppningsvis inte sätta sig i håret på ditt barn. Fläta långt hår i förebyggande syfte.

Om barnet får löss om och om igen: den bistra sanningen är att i de allra flesta fall beror det på att man inte lyckats få bort alla ägg. Självklart kan man ha oturen att bli smittad av andra en gång till men oftast är det som sagt ägg som överlevt och kläckts efter flera veckor. Sen kan det ta ett tag innan man upptäcker att de är tillbaka och så är cirkusen igång igen. Var supernoga så kanske du slipper börja om från början!

Hur gick det då för Natalie undrar ni kanske? Jag hittade levande löss första dagen, efter det endast ägg. Jag valde den naturliga behandlingen med äppelcidervinäger och kokosolja och jag höll på i 3 veckor med tre omgångar äppelcidervinäger på respektive helg samt kokosolja varje natt. Jag hittade säkert 30 ägg första gången jag drog loss med naglarna, efter det färre och färre för varje dag. Trots min noggrannhet så hittade jag några enstaka ägg varje dag under alla dessa veckor. Nu har det varit lugnt i minst två månader men jag kollar fortfarande igenom hennes hår regelbundet eftersom det tyvärr inte slutat gå i klassen. 

Det värsta i hela processen var att jag skadade hennes hårbotten med luskammen. Jag hade ju hittat levande lus och var därför sjukt noggrann med min första kamning. De bra kammarna är riktigt vassa längst ut så när man vinklar den på olika sätt för att skrapa försiktigt mot hårbotten är det lätt att kanten trycks ner i hårbotten. Det var en vidrig känsla att upptäcka att jag rispat 1-2 cm på henne. Det var ännu vidrigare att dränka hela huvudet i äppelcidervinäger efter det för det svider i sår... En vecka senare hade det läkt fint och det sved inte alls i såren men hon var såklart jätterädd att det skulle göra ont igen. Som tur är litar hon på mig och jag fick göra det som behövdes. Allt gick bra och nu är skiten som sagt borta! 

Kommentarer

Bettan sa…
Så ni kämpar!
Du skulle skriva en bok, så mycket kunskap som du har samlat på dig genom åren!
Kram
Jenny sa…
Tack snälla du Lisbeth! Tanken har slagit mig... men sånt tar också tid så det vet jag inte om det någonsin kommer bli av. Dygnet har bara 24h verkar det som, hehe!
Kram tillbaks <3

Populära inlägg i den här bloggen

Kliande utslag och Verum Hälsofil

Stuckit flera blåsor i dag (foton på blåsor)