Kombinera förband

Jag vill slå ett slag för att våga kombinera olika förband! Det spelar ingen roll att det är två "special-förband" eller att de kommer från olika tillverkare. Man kan även få höra av sjukvården att man inte kombinerar två dyra förband. Jobbar man med EB-sår så måste man dock regelbundet tänka utanför boxen och komma på smarta lösningar och testa nya idéer. Det krävs special-special för att få de såren att läka, så är det bara vad än sårsköterskor eller andra specialister kan tänkas säga till dig.

Mepitac-tejp och PolyMem

Jag bygger helt enkelt ett EB-vänligt plåster av dessa två. Mepitac är snäll mot huden och kan tejpas rakt på, PolyMem är ett föband med verksamma ämnen som hjälper till att rensa upp i såren.

Natalie har regelbundet sprickor och sår över leder på fingrarna. Det syns ganska tydligt hur hård och spänd huden är över sista leden på pek- och långfinger på den här bilden och det är där det spricker. Tyvärr blir det ofta infektioner eftersom hon använder händerna hela tiden, smuts pressas in. Slime är extremt poppis bland ungarna men jag ser tyvärr en trend att hennes infektioner på fingrarna ökar när hon slimat.

Här har vi ett kladdande sår på ett besvärligt ställe, rätt över knogarna. Som synes en knallbrun hand, mot slutet på semestern är dockan chokladbrun!

Här har jag klippt ut en ruta från Aquacel Ag+ extra och gelat den med vatten innan jag lägger på den över såret. Att tänka på om man är känslig som Natalie är att byta dessa ofta eftersom de blir lite stela om man låter dem torka. Jag lägger om ca en gång om dagen när jag använder den.

Här kombinerat med Mepilex Border Lite. Jag har klippt små jack mellan fingrarna så att den fäster bra på varje finger. Den kan ibland överraskande nog sitta ett par dagar utan att det släpper något alls men oftast behöver jag lägga om dagligen när jag använder den. När såret sedan läkt så har hon oftast en vanlig Mepilex Lite ett par dagar och sedan kör vi utan. 

Så summa summarum; våga testa att kombinera olika typer av förband och våga blanda från olika tillverkare/leverantörer. Man måste inte hålla fast vid samma koncept år efter år, det kommer mycket nytt hela tiden och behoven ändras dessutom. Det som fungerade igår kanske inte fungerar imorgon. Och våga ställa på sjukvården för att få testa andra varianter, det finns en uppsjö av förband där ute och det är superviktigt att träffa rätt för att få ett EB-sår att läka. 

Kommentarer

Anonym sa…
Det gör ont att se bilderna på såren, men vilken tur för Natalie att hon har en sån fantastisk mamma! Som är så insatt och vågar testa och pröva nya vägar!

Kram från Marie (som har läst din blogg i flera år)!
Jenny sa…
Hej Marie,
Tack snälla du för den snälla kommentaren!
Ha en bra kväll,
hälsningar Jenny

Populära inlägg i den här bloggen

Kliande utslag och Verum Hälsofil

EBAW2012: Möt Tille och mamma Therese

Sår mellan fingrarna (starka bilder)