Vad är Keragel egentligen?

Jag fick en fråga i kommentarsfältet på förra inlägget och inser att jag inte har berättat så mycket om Keragel som jag börjat behandla Natalie med. Kika gärna in på denna länk till företaget som marknadsför Keragel i Sverige så finns där en hel del information.

Att smörja med denna gel kan stimulera kroppen till att producera mer av bland annat Kollagen IV och Kollagen VII, Natalie har brist på eller saknar i princip helt Kollagen VII. Att smörja med Keragel tar inte bort Natalies sjukdom men det kan hjälpa henne. De flesta med Dystrofisk EB ser någon förbättring, frågan är troligtvis i Natalies fall hur mycket bättre hon kan bli. Det jag hoppas på att se är:

  • mjukare och mer flexibel hud
  • mindre rödhet i skadade områden (ärren)
  • snabbare sårläkning
  • färre flärpar och mindre narig hud
  • minskad bandagering
  • minskad smärta
  • minskad klåda

Som jag har skrivit i tidigare inlägg sedan behandlingen påbörjades så vill jag inte dra för stora växlar av effekten nu i ett tidigt skede. Det finns alltid en risk att man "ser det man vill se" så jag försöker vara så neutral som möjligt och bara vänta och se. Efter tre månader kommer jag våga mig på att säga mer säkert hur jag tror det har påverkat.

Det jag tycker mig se redan nu efter en månad är att jag kan bocka av de fyra första punkterna utan att blinka och om det stämmer så leder det till minskad bandagering och minskad smärta och förhoppningsvis i så fall också till minskad klåda.... 

För någon vecka sedan hade en blåsa bildats rätt över alla knogarna på vänster hand. Jag punkterade och tömde den, satte på förband. Dagen efter syntes inga spår av blåsan så jag chansade på att ta bort förbandet för att se hur det gick. Jag räknade med att något problem skulle uppstå, att området skulle vätska sig så det läckte eller så blåsa bildades igen, fastna i vanten, göra ont, se dåligt ut på något sätt. INGET hände, det såg bara bra och fint ut! När ett område på 2x5cm har blåsa ena dagen och sedan nästa dag enbart behöver täckas med en vante så måste jag tro att huden blivit starkare. I vanliga fall brukar processen ta minst en vecka där jag får "passa" på området varje dag och tillsätta zink, tvätta rent, byta förband och så vidare. Har vi otur blir det ändå infekterat och då är det kladdigt i en vecka och sedan tar det ytterligare minst en vecka innan huden är hel och hyfsat stark igen.

Om vi kan förkorta läktiden så har vi vunnit enormt mycket! Om vi kan få huden att hålla bättre har vi vunnit ännu mer! Håll tummarna.... :)

Jag kanske ska tillägga att jag är inte sponsrad, jag har fått provtuber tidigare precis så som alla med EB kan få - det är bara att kontakta företaget! Nu är det behandlande avdelning (hud) som köpt in Keragel till oss. Jag tycker däremot att det är viktigt att berätta att produkten finns för är man inte medlem i EB Föreningen så finns det en risk att man aldrig hört talas om detta.

Kommentarer

Anonym sa…
Kul att du lade ut mer information om Keragel.
När man läser om salvan verkar det vara en "naturprodukt".
Finns det några kända biverkningar?
Om inte - varför är den inte mer spridd i vården?

/Susanne Uppsala
Jenny sa…
Hej Susanne,

Jag känner inte till några biverkningar nej. Om man ska leta negativa bitar så är det småsaker som att den har en svag doft som känns när man precis smort på, den kan svida i sår och man måste göra uppehåll om man drabbas av infektion i såren för att först behandla infektionen. Annars kan jag inte påminna mig att jag hört något negativt.

Jag vet inte varför den inte är mer spridd inom sjukvården förutom att jag "hört talas om" att traditionellt är sjukvården skeptisk till att smörja på saker som ska lösa problem, men det är väl så kallad hörsägen! :))

Mvh
Jenny

Populära inlägg i den här bloggen

Kliande utslag och Verum Hälsofil

Att få löss när man har EB...

Stuckit flera blåsor i dag (foton på blåsor)