Tandstatus - händer mycket nu!

Natalie hade oturen att tillhöra den klick barn, det är inte så ovanligt sa tandläkaren, där två av hennes nya tänder inte kom upp på exakt rätt ställe så de puttade bort mjölktänderna. I stället kom de strax innanför som man ser på översta högra bilden nedan. Till en början när de var på väg upp så kändes det som att mjölkisarna ändå gick att vicka på lite lite så förhoppningen var att de ändå skulle släppa. Efter utvärdering hos Mun-H-Center så sa man dock ganska bestämt att det kommer de inte göra, de behöver dras ut i stället. 


Att söva Natalie och köra ner något i halsen på henne känns inte som ett alternativ, vi behövde en annan lösning. Det bestämdes att hon skulle få en medicin som gör henne lugn och slö för att kunna genomföra detta. Den hade god effekt och efter 15 minuter började tandläkaren lägga bedövning. Snart kunde hon plocka den första tanden och strax efter det även den andra. De släppte lättare än jag väntat mig och det kändes tryggt att ha hennes tandhygienist med genom hela proceduren eftersom hon är den som känner Natalies mun allra bäst. Hon vet hur man kan göra och inte. 

När det hela var över så var det som att öppna en kran. Alla spänningar släppte och säkert även effekten av medicinen. Natalie grät något enormt under en halvtimma. Hon var påverkad av medicinen i flera timmar efteråt, till en början kunde hon inte stå på benen, de vek sig. Så småningom kunde jag leda runt henne här hemma och sedan gick hon själv. På det hela måste jag säga att det gick enklare än jag hade trott och det är himla skönt att ha detta avklarat! Nu kan hennes nya tänder påbörja vandringen framåt till rätt position och det kan ta tid, vi kan prata år. Tandställning lär inte vara något att tänka på så vi får se hur det utvecklar sig. 

Hon har ju heller inga anlag för femmorna, vare sig uppe eller nere. Tandläkarna på Mun-H-Center sa dock att det där kan ändra sig, vissa anlag syns inte så tidigt så man kanske får titta närmare på det igen och ta nya bilder om det behövs. Natta har ju trångt i munnen precis som jag alltid haft så spontant känns det som att de där femmorna kan gärna få fattas då, det kanske blir enklare.

Nu har vi flera lösa tänder att hålla koll på vilket Natalie tycker är enormt spännande. Båda framtänderna i överkäken samt ena närmst intill tänderna hon drog ut, kan de heta tvåor kanske? Hon har "order" från tandläkaren om att vicka på lösa tänder så mycket hon kan. Eftersom hon aldrig äter något hårt så stimuleras inte hennes tänder på samma sätt så de kan behöva lite extra hjälp.

Det är inte bara en sak som är special när man har EB.....

Kommentarer

Anonym sa…
så där hade min son det också det rättade till sig ganska snabbt efter dem där fram åkte ut tog ca 6 månader innan man såg skillnaden efter 1 år så va dem på rätt plats :) så det tar tid men blir jättefint idag är min son 10 år o syns inte att det varit så på han 3 år tidigare
Jenny sa…
Tack Anna för uppmuntrande ord! Vi hoppas att det går hyfsat enkelt och av sig själv för Natalie också. :)
Jenny
Anonym sa…
Jag tycker inte att nathlie har så mkt sår men de har en kille gaston med samma eb som Nathalie jätte många
Jenny sa…
Hej Anonym,
Vi känner Gaston med familj och jag har sett en del av hans sår mm, han har det helt klart tufft med sin EB. Det kan variera mycket från person till person hur mycket sår man har och vilka stora problemområden man drabbas mest av, därför är det svårt att jämföra. Det stämmer dock att båda har Dystrofisk EB och skulle kunna ha liknande besvär. Varje genfel är unikt så det går tyvärr inte att jämföra, det som fungerar för Gaston funkar inte för Natalie och tvärt om. Natalie måste t.ex. vara täckt överallt dygnet runt, annars får hon sår överallt. Gaston däremot kan t.ex. ha fingrarna fria och har områden på benen som han i princip aldrig slår sönder (knäna om jag minns rätt). Natalies knän är ständigt som öppna köttsår och hennes fingrar täcks alltid av vantar för att förebygga, men ändå är händerna kraftigt påverkade med hård ärrbildning och hon skadar relativt ofta fingrar och knogar. Det varierar helt enkelt.
Mvh Jenny

Populära inlägg i den här bloggen

Kliande utslag och Verum Hälsofil

Att få löss när man har EB...

Stuckit flera blåsor i dag (foton på blåsor)