Problem i munnen

För ungefär 2 veckor sedan fick Natalie ont i munnen, efter att vi stuckit en blåsa trodde jag först. Smärtan ökade bara och när det gått nästan en vecka tyckte jag det var konstigt att det inte gav sig. Hon grät när hon skulle äta vissa saker och det var svårt att få ner något annat än välling och MiniMax (tur att det inte sved så mycket). 

Jag började inse att det inte är "det vanliga" som hon får efter en större blåsa på tungan och började då fundera på vad det kan vara. Det vi hade ändrat på nyligen var att hon får Flux Pro Klorhexidin både morgon och kväll så jag tog bort den helt och stack i stället iväg och köpte en Vishyvatten som hon fick skölja med några gånger per dag. Det är ett husmorstips för bebisar med torsk i munnen så jag tänkte att det kunde vara bra för att återställa balansen i munnen. Efter några dagar lugnade det sig och jag trodde det var över. I helgen kunde hon äta som vanligt i två dagar. 

Tyvärr kom smärtan tillbaka igår igen och allt svider återigen. Jag ringde och bokade en aktuttid hos hennes tandhygienist och vi fick komma dit idag. På plats var även hennes tandläkare och de tittade noga igenom munnen. Natalie har ju tuggtänder på väg upp längst bak så det är viktigt att hålla koll så hon inte får någon inflammation runt dem, men det såg normalt ut. 

Bakom sista tuggtanden är det svullet och en tand tittar igenom men allt ser normalt ut. På tungan lite längre fram syns ett vitt område, det är en blåsa som hon bitit sönder och den är på väg att läka, också det helt normalt för Natalie. Det som kan vara något är längre bak på tungan där man ser ett vitprickigt område. Så brukar hon inte se ut i munnen. De kunde också se att det skimrade i rött och lila på vissa ställen. Svamp kan se ut på olika sätt så det är svårt att avgöra med blotta ögat. Ett skrapprov har tagits och skickas för odling så får vi se om det är svamp. Under tiden är det smärtlindring som gäller.

Koncentrerad tjej som älskar att pyssla!

Här är det en mugg med en blomma i som blir extra dekorerad med skumklistermärken, klistriga små juveler och glitterlim.

När vi kom hem från tandläkarbesöket fick jag snabbt stoppa i henne något då energin var helt slut. Hon bad om glass för det känns kallt och skönt på tungan, den gick ner. Det var vad som behövdes för att orka pyssla en stund. Hon har inga depåer att ta av så när hon inte får i sig tillräckligt med näring så blir hon helt sänkt, beter sig som om hon hade rejäl feber. Igår hade hon "nästan" feber, en halv grad ungefär men framförallt vaknade hon med kruppliknande hosta och rinnande näsa så just nu är det VAB som gäller så hon får friskna till. Allt på en gång.... Kanske inte så konstigt å andra sidan. Vi hade en vecka när hon hade svårt att få i sig mat och får inte kroppen tillräckligt med näring så dyker immunförsvaret lättare. Allt hänger ihop, det är inte lätt att ha EB...

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Kliande utslag och Verum Hälsofil

Att få löss när man har EB...

Stuckit flera blåsor i dag (foton på blåsor)