Äter mycket

Barn behöver ju som bekant få i sig mycket näring för att orka hålla igång och för att växa ordentligt. Den som lever med EB behöver dessutom mycket näring för att kroppen ska orka med att läka alla sår. Kombinationen mycket sår i mun/hals och stort näringsbehov är inte så bra och många får i sig för lite. Det är alltså vanligt att man är väldigt smal när man har EB och många tvingas operera dit en så kallad peg (knapp på magen) för att få i sig tillräckligt. Det är bra om detta är gjort innan man når puberteten eftersom kroppen behöver väldigt mycket näring för att orka pusha in i puberteten. Vi skulle inte tveka en sekund om vi såg att Natalie började bli ohälsosamt smal, näring är verkligen A och O. Just nu ser det dock inte ut att behövas, hon äter väldigt mycket och växer fint, ser inte ovanligt smal ut.

Morgon och kväll dricker hon välling, hon har ätit Nutramigen sedan hon var nyfödd (vaselinet är till läpparna för att det inte ska bli friktion när hon äter). Förutom detta äter hon tre vanliga måltider per dag. På förskolan får de alltid mellanmål, hemma får hon det om det behövs. Hon fyller dessutom på med en näringsdryck som heter MiniMax vid behov. Det är mycket som går ner på en dag!

I vår säng lutad mot stor kudde ligger hon varje kväll och myser. På morgonen är det i soffan i vardagsrummet med lite barnprogram på TV'n. 

Härom dagen vaknade hon och såg helt förstörd ut. Hon fick välling och låg sedan kvar i soffan och såg sjuk ut. När vi andra skulle äta frukost tänkte jag att hon vill säkert inte ha, hon har nog feber. Jo då, hon åt en normal frukost och återgick sedan till soffan. Ett par timmar senare var det lunchdax och då åt hon en ordentlig portion. Efter det piggnade hon till och det var full fart resten av dagen. Jag klurade på det där och kom på att dagen innan hade hon ätit dåligt, jag tror hon hade ont i halsen den dagen. Troligen låg hon så lågt i energi pga det dåliga näringsintaget dagen innan så hon var helt krossad och när hon väl fått i sig tillräckligt så tog hon sig upp ur den djupa dalen. 

På förskolan har de sett samma tendenser vid några tillfällen. Hon dippar rejält, orkar ingenting och ser febrig ut, de har till och med kollat tempen på henne för de var övertygade om att hon var sjuk. När hon sedan fått i sig en MiniMax så kom hon igång igen. TUR att vi har MiniMax!

Kommentarer

Anonym sa…
Heja MiniMax, jag levde på det innan jag fick min peg! Kram Malin

Populära inlägg i den här bloggen

Kliande utslag och Verum Hälsofil

Att få löss när man har EB...

Stuckit flera blåsor i dag (foton på blåsor)