Förskolefunderingar

Natalies ordinarie resurs är sjukskriven så nu vikarierar en annan tjej för henne. Det har fungerat väldigt bra och Natalie slappnar av mer i hennes sällskap nu än i början. Först ville hon inte vara med på morgonsamlingen t.ex. och det berodde troligen på att hon kände sig osäker och rädd för att skada sig. Nu är Natalie dock med på allt och tillsammans lär de sig bit för bit vad som fungerar. Det är inte så lätt att bara hoppa in och täcka upp som resurs till ett barn med svår EB, det tar tid att sätta sig in i vad man måste tänka på i varje situation.

Det är inte bara vi som hela tiden försöker räkna ut vad som är bäst för Natalie, hur hennes vardag kan bli så bra som möjligt. Även förskolan behöver jobba aktivt med detta. Vi har minst ett möte per termin där vi pratar om hur det fungerar och om det är något vi behöver ändra på eller något problem som behöver lösas. Nyligen hade jag en träff med den vikarierande resursen för att kunna prata i lugn och ro om det jag tycker hon behöver veta och för att höra hur det går.

Vi har märkt att Natalie äter mer långsamt nu. Det beror ibland på att hon pratar för mycket så några måltider har vi lekt tysta leken vilket har gjort stor effekt! Jag såg dock när hon var på kalas att alla de andra barnen åt upp på ungefär halva tiden jämfört med Natalie så jag tog upp det med resursen. Hur fungerar det på förskolan? Jag tipsade om att Natalie kanske inte bara ska få sin mat först utan kanske ska hon börja äta innan de andra barnen har fått sin mat för att få lite försprång. Det är viktigt att hon inte alltid går runt med känslan av att hon är långsam och färdig sist i varje situation eftersom det gör att hon kommer efter in i nästa aktivitet och dessutom kanske hon väljer att äta för lite i stället.

Redan nästa dag berättade resursen att hon fått börja äta före de andra och hon blev klar före flera av barnen runt bordet. Hon blev jättestolt och sedan kom nästa roliga grej: hon fick duka undan efter sig själv och det var jättekul! Eftersom hon brukar vara lite sen annars så har fröknarna plockat undan efter henne så hon kan gå till nästa aktivitet så hon dukade inte av så ofta. Tänk så mycket en sådan liten sak kan betyda!

Dagens tips till er som har barn med EB/jobbar med barn som har EB: se till att barnet inte alltid är sist, det ökar självkänslan att få vara först eller bland de första ibland!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Kliande utslag och Verum Hälsofil

Att få löss när man har EB...

Stuckit flera blåsor i dag (foton på blåsor)