Alla borde läsa denna bok!!!

För ungefär 1,5 år sedan började vi ta reda på lite mer om LCHF och sakta men säkert gick vi över på den kosten. Vi lagar mer och mer mat från grunden, dvs vi gör såser från grunden, egen pesto, bakar eget bröd osv. Tidigare lagade vi också mat dagligen men om vi skulle ha bearnaise till så köpte vi en färdig, vi köpte allt bröd i affär och liknande. När man läser om vad framför allt socker och E-nummer gör med vår kropp blir man skrämd. Alla borde läsa den här boken, och mycket annat också för den delen som beskriver vad överkonsumtion av kolhydrater leder till. 

Jag vet att LCHF är väldigt kontroversiellt i mångas ögon, man är rädd för att äta fetare mat eftersom vi under många års tid drillas i att undvika fett. Jag tycker ändå att man ska läsa lite mer om det och ta med i beräkningarna att forskning inte alltid går tillräckligt på djupet. Till exempel så har vi fått höra att fet mat höjer vårt kolesterol och det är ju inte bra. Ja visst men det finns bra kolesterol och dåligt kolesterol. Det är det bra kolesterolet som höjs då vi äter fetare mat... 


Nåja, nu till det som faktiskt fick mig att skriva detta inlägg! Det har faktiskt med EB och sårläkning att göra och det är oerhört intressant kan jag lova. Nedan är saxat direkt ur boken.

Citat från boken:
Friska celler hämmas av höga blodsocker
Många diabetiker får sår som läker dåligt. Detta beror på att friska cellers tillväxt bromsas av höga blodsocker. Processen där cellerna ska dela på sig och läka såret, fungerar dåligt hos diabetiker. Cancerceller reagerar precis tvärt om på socker. Deras tillväxt stimuleras i stället.
Slut citat.

Högt blodsocker hämmar alltså läkprocessen och det är ju oerhört intressant för alla som lever med EB där kroppen dagligen kämpar med att läka sår! Vi har pratat om det här med kolhydratintaget för Natalie. Hon får bland annat kosttillskott som innehåller mycket kolhydrater och det är många gånger mycket lättare att få i henne just kolhydrater: mjukt vitt bröd och pasta är några exempel. Kött och kyckling är svårare då det är jobbigt att tugga och jobbigt att svälja. Tål att tänka på, en hel del.

Personligen kan jag säga att om jag drabbades av cancer så skulle jag äta den striktaste möjliga kolhydratfria kost som jag kan. 

Det finns också ett intressant klipp där Ann förklarar boken, följ den här länken om du vill titta och lyssna.

Tycker man att LCHF är otänkbart så kan man i alla fall kika på GI där man äter för att hålla ett jämnare blodsocker. Jag googlade och hittade här expressens artikel om skillnaden mellan GI och LCHF. :)

(Sist jag skrev om LCHF blev det ett gäng kommentarer kring det kommer jag ihåg. Jag vill bara påpeka att jag inte är ute efter att starta debatt, jag bara delar med mig av vad jag hittar och sedan får du som läser göra vad du vill med infon.)

Kommentarer

Gunilla Modén sa…
Håller med dig helt och hållet Jenny! Upptäckte LCHF redan 2003 och har ätit så (till och från - ibland mest från... men alltid återvänt. Det har inte gjort någon större skillnad på min vikt, tyvärr men just nu är jag inne i en strikt period + 5:2 - och det ger effekt! Hoppas det håller i sig. När man läser Ett sötare blod får man större insikt och förståelse hur kroppen fungerar och det är självklart att LCHF är bra!! Vi fortsätter!!
Anonym sa…
Jag har ju också ätit det av och till sedan några år och mår så mycket bättre av den kosten. Det intressanta är att jag nästan aldrig pratar om det just för att det är så många som har mkt åsikter kring det.Däremot när man säger att man skippar snabba kolhydrater,light-produkter, socker och halvfabrikat och bara lagar mat från grunden tycker alla att det är jättebra, tror att det är många som har missuppfattat vad det är en lchf:are äter =). Kram Märith
Jenny sa…
Kul att höra att du också trivs med kosten Gunilla och visst är boken intressant!

Det har du helt rätt i Märith, folk tror att man äter bacon och dricker vispgrädde till det och det verkar helkonstigt - sen stannar man där i tankegångarna. Ren mat utan tillsatser är en bättre beskrivning. :)

Jenny

Populära inlägg i den här bloggen

Kliande utslag och Verum Hälsofil

Att få löss när man har EB...

Stuckit flera blåsor i dag (foton på blåsor)