Halsproblem

Igår kväll var jag ute med S:t Erik med jobbet. Skaldjursbuffé, många skålar och dans - en kul kväll! Är helt klart lite sliten idag men nu är det dax att komma igång för idag behöver Natalie bada. Hon är inte bra i halsen efter kräkningen i förrgår. Vi får i henne vissa saker såsom välling, yoghurt och MiniMax, men inget mer och hon visar tydligt att det är jobbigt att svälja. Vi sa till på förskolan igår att de skulle testa att ge henne potatismos till lunch men hon tog bara någon enstaka sked. Darko testade att ge henne pannkaka på kvällen men det var samma sak där, en smaktugga och sedan var det stopp. Det är lättast att svälja kalla saker när man har sår i halsen. 

Det är första gången Natalie har så stora problem med sin hals och det är lite skrämmande. Vi vet att detta är problem man ofta får med hennes diagnos men eftersom hon inte haft så ont förut så är det lätt att tro att hon klarar sig bättre än andra, att det inte är så illa ställt med henne. Jag har hört föräldrar berätta att det gick ganska bra de första åren men sen ökar problemen. Det ser ju helt klart ut att vara så för Natalie också. Nu har hon mer besvär med halsen än tidigare, huden på hennes fingrar har blivit allt stelare och sårområden på fötterna breder ut sig mer just nu. Jäkla skitsjukdom. 

Jag fick höra att något barn på förskolan haft halsfluss och jag kan inte låta bli att undra om Natalies förkylning också var en halsfluss även om hon inte var så dålig. Jag har hört andra föräldrar till barn med EB berätta att halsfluss är förödande för halsen. Men hur sjutton ska vi kunna hålla henne undan från det bland alla småbarn på förskolan? Natalie kan inte gå dit när det går på avdelningen i så fall. Vi får diskutera hur vi ska lösa detta för det är hemskt plågsamt för henne och det leder i långa loppet till att halsen blir trängre av ärrvävnad och då kan hon inte äta alls till slut.

Vi får se hur det går idag. Bara att rycka upp sig och kämpa vidare.

Kommentarer

Susanne sa…
Usch vad det låter otäckt. Vad brukar man göra med EB-barn som får problem med halsen på det här viset? För luftvägarna är det ju kortison och bronkvidgande, men när det gäller matstrupe och sväljning? Jag hoppas hon repar sig snart, att det går tillbaka.
Jenny sa…
Man får helt enkelt vänta ut läkprocessen och hoppas på det bästa. Vid upprepade problem i halsen kan ärrvävnaden bli så pass omfattande att man inte längre kan svälja föda och då får man operera in en peg eller knapp i magen. Det är tyvärr vanligt vid de svårare formerna av EB.

Populära inlägg i den här bloggen

Kliande utslag och Verum Hälsofil

Att få löss när man har EB...

Stuckit flera blåsor i dag (foton på blåsor)