Omläggning av fot i bilder

Nyligen skrev en person till mig och undrade om jag kunde berätta om hur jag lägger om Natalies fötter. Jag känner att det krävs bilder för att man ska förstå det så det blev ett inlägg av den förklaringen!

Ps. Du glömmer väl inte att det är EB awareness week 25-31 oktober? Läs på www.ebforeningen.se varje dag om personer som lever med EB. Du hittar också info och historierna på facebook, sök efter EB-awareness week 2013. Debra Irland har lyckats få One direction-medlemmen Harry Styles att twittra om EB idag vilket har gett enorma resultat i spridandet av kunskap om EB. Jag har retweetat den på min twitter (@EBifamiljen) om du vill titta in och dela vidare!

Jag använder bland annat dessa förband som traditionellt inte används på EB-sår eftersom de inte är anpassade för det. Jag använder dem för att Natalies hud ska få omväxling, för att det ska vara lite luftigt och att något annat än Mepilex och PolyMem ska täcka hennes stöt- och skavutsatta områden. Det går dock inte att använda enbart dessa förband rätt över sår eftersom de fastnar. Jag har alltså dessa i förebyggande syfte men när hon får sår och blåsor så sätter jag på något annat, t.ex. sätter jag Mepilex Transfer över ett sår på en bild längre ner.

Detta är till en fot. Över tårna sätter jag Mepilex eftersom hon nästan alltid har sår någonstans på tårna. Till hälen har jag ett hälförband som jag klipper ner till en mindre storlek eftersom de bara finns i en stor modell. Uppepå vristen har jag en 10x10cm platta.

Här ser du placeringen, tyvärr blev bilden lite suddig men den fyller sin funktion ändå! :)

4 små bitar av micropore tejp håller ihop förbandet på sidorna.

En bit Mepilex Transfer över ett sår som även fått en klick zinksalva på sig.

Man får ha lite flinka fingrar när man håller ihop allt! :)

Ett par varv runt hälen och sedan en lång slinga från häl, över tår och tillbaka runt hälen, efter det några varv runt hela foten korsvis så alla glipor täcks.

Surfplattan håller sällskap under omläggningarna. Hon hoppar mellan spel och Rihanna & Katie Perry på youtube. Aquas "I'm a barbie girl" är en annan favorit.

Tubgas håller förbanden på plats, utanpå detta har hon dessutom Tubifast Garments-kläder. Lager på lager är det som fungerar bäst på Natalie. Jag har testat att minska, t.ex. ha enbart tubgas (ingen gasbinda). Det blir blåsor direkt på hennes känsligaste ställen, troligen på grund av att förbanden inte sitter lika stilla utan rör sig något lite.
När jag pratat med de som kan mycket om omläggningar av sår så har jag bland annat fått höra att man ska ta större bitar, inte hålla på och klippa till små bitar och bygga pussel "heller ett större förband som täcker en större yta". Jag gör inte alltid som jag blir tillsagd...! Ibland handlar det om att tänka utanför ramarna och göra precis tvärt om mot vad man brukar göra eller borde göra. När det gäller Natalies fötter så blir det till exempel alldeles för tätt om jag klipper till ett smart förband som täcker hela foten i ett stycke. Denna variant som jag visar här ovanför innebär att hon har en hel del lufthål och dessutom blandar jag olika material. Det fungerar bäst på henne.

Kommentarer

Emelie sa…
Hej. Ja det är verkligen individuellt. Hade jag lagt om Elly så så hade hon fått blåsor på foten, på vaden och på smalbenet. Hennes hud är extremt skör och klara inga skarvar eller tryck mitt på. Om jag inte byter samtliga förband varje dag så får hon blåsor av kanterna på förbandet (transfer). Det är så jäkla svårt och jag gör fortfarande misstag som jag i efterhand tycker att jag borde fattat.

Hoppas ni hade en kul bio! kram
Jenny sa…
Ja det är otroligt vad det kan skilja sig. Jag blir också irriterad på mig själv ibland och tycker att jag borde fattat men man kan inte förutspå allt tyvärr.

Bion var bra och maten efteråt också. Natalie var dock som en trasa, vet inte vad det är... Kram!

Populära inlägg i den här bloggen

Kliande utslag och Verum Hälsofil

Att få löss när man har EB...

Stuckit flera blåsor i dag (foton på blåsor)