Zinksalvan med stort Z

Efter att jag har skrivit och pratat om hur mycket jag gillar Zinksalva så har fler velat prova. Kruxet är bara att välja rätt salva!! Den jag använder finns INTE att köpa ute i handeln eller på apotek, den kan man bara få tag på via sjukhuset. Jag beställer den på samma sätt som jag beställer omläggningsmaterial till Natalie men det kan säkert variera hur man ska gå till väga beroende på var i landet man bor.
Om någon vill påstå att samma salva finns på vilken affär som helst så kan jag berätta att Zinksalvan från samma företag som finns ute i handeln inte har samma innehåll som denna. Jag har kontaktat Johnson-Johnson och jag berättade då att min dotter har en hudsjukdom och att jag använder denna direkt på öppna sår. De sa bestämt att de inte rekommenderar den andra salvan på öppna sår, den är bara till röda små bebisrumpor och liknande med hel hud, inte till öppna sår. Den kan svida i öppna sår vilket jag fått bekräftat av en vän i EB-världen igår.

Man kan kanske också fråga sig varför man ska använda denna i stället för Zinkpudervätska. Det är säkert en smaksak vad man gillar bäst men jag använder denna av två anledningar. Salvan innehåller dubbelt så mycket Zink som Zinkpudervätskan och jag tycker dessutom att salvan är lättare att handskas med. Den hamnar där jag stryker på den i stället för att rinna runt överallt där den inte ska vara.

Sist men inte minst är det alltid viktigt att komma ihåg att EB beter sig olika på olika personer. Alla har olika förutsättningar. Det som fungerar toppen på Natalie kanske inte fungerar så bra på nästa person som testar, även om den personen också har dystrofisk. Så lurigt är det...

Kommentarer

Anonym sa…
Frågan är om man kan använda zinkpudervätska hur mycket som helst. Jag har eksem överallt o tar z-vätska på hela kroppen. Tillsammans med mjukgörande fungerar det bättre än
kortisonsalvor. Det slutar att klia o man svettas inte. Inger
Jenny sa…
Hej Inger, jag har inte hört om några negativa effekter av långsiktigt användande men jag vet att vissa med EB tycker att zinken torkar ut för mycket och de upplever då att huden spricker sönder mer än om de inte använder den. För oss har den varit en riktig räddare. Nu får vi dock leta ersättare till denna suveräna salva då de slutat tillverka den... :( TRIST!
Hälsningar
Jenny
G Larsson sa…
Ja de har ju slutat med salvan, som jag haft så länge. Vad göra ?!?
Jenny sa…
G Larsson jag har fått en zinksalva till Natalie utskriven av hudläkaren som jag ska testa. Jag har lyckats hushålla med den "gamla" länge så först nu tar sista tuben slut. Jag tänker att om man inte är nöjd med konsistensen på den nya så kan man kanske blanda i lite mjukgörande.
Jenny

Populära inlägg i den här bloggen

Kliande utslag och Verum Hälsofil

Att få löss när man har EB...

Stuckit flera blåsor i dag (foton på blåsor)