Hugo sticker blåsa

Den här sommaren har det hänt något ovanligt. Hugo har fått en blåsa på knät tre gånger, senast igår. Alltid på samma ställe och den dyker upp efter att han lekt eller spelat fotboll och slängt sig/ramlat. 

I den här familjen sticker vi blåsor dagligen så för honom är det så klart naturligt att sticka den, och det skötte han själv.

Hugo har ganska lätt för att få skavsår på fötterna, så där klassiskt när han har nya skor eller om han går barfota i sandaler. Efter att denna knäblåsa dykt upp några gånger nu också så är tanken om genfel inte långt borta. Vi gissar att han bär på ett av våra genfel, att han är frisk bärare. Men det är ju så klart en gissning. Jag har andra släktingar som också tror att de bär på den eftersom de är så skavsårsbenägna. Själv har jag fått blåsor på fingrarna efter femkamp på Liseberg och fötterna ska vi inte tala om. Det är gräsligt att gå in nya skor. Undrar hur många procentuellt som bär på ett recessivt "EB-genfel" i Sverige..? Undrar hur många andra genfel vi släpar runt på..? Säkert en hel skog men när man har dem i enkel uppsättning så gör de inte alltid så stor skada.

Kommentarer

Anonym sa…
Hej !
Jag har en liten fråga . Hur stor risk är det att Hugos barn kan få EB ? Om han är frisk bärare på det .
Anonym sa…
Har ni frågat läkaren ang detta? Kan man utveckla EB när man är äldre eller är det något man föds med? Tack för en intressant blogg!
Unknown sa…
Vi bär ju alla på mängder av mer eller mindre skadliga mutationer. Tackolov att det oftast krävs två anlag innan sjukdomen visar sig men samtidigt är det oerhört skrämmande att tänka på vad man kanske för vidare till sina barn utan att veta om det. För att inte tala om alla nymutationer som sker hela tiden...

Har ni möjlighet att testa Hugo? Vill ni det, i så fall? (Jag har för mig att du har skrivit om detta tidigare?)

Kram

Populära inlägg i den här bloggen

Kliande utslag och Verum Hälsofil

Att få löss när man har EB...

Stuckit flera blåsor i dag (foton på blåsor)