BMT & GVHD

När det nu blivit aktuellt med benmärgstransplantation (BMT) i Sverige så tror jag att många funderar på varför det är så farligt, varför dör vissa som genomgått den? En pojke i USA dog nyligen, han var 14 år och genomgick BMT 2010. Jag gissar att alla inte vet varför man kan ha komplikationer som kvarstår långt efteråt så därför googlade jag lite för att hitta en lättförståelig förklaring. På Cancerfondens sida hittade jag en text om stamcellstransplantation och där finns en beskrivning om GVHD, vad som egentligen händer i kroppen. Jag kopierade den delen och det är den du kan läsa nedan, men om du vill läsa hela texten så klicka på länken!

GVHD

Många personer som genomgått en allogen stamcellstransplantation får en komplikation som kallas GVHD, Graft versus host disease. Det innebär att det nya immunförsvarets vita blodkroppar, som bildas av de transplanterade stamcellerna, uppfattar kroppen som främmande och angriper den. Man kan säga att transplantatet försöker stöta bort kroppen. Vid transplantation av andra organ, som till exempel hjärta eller njure försöker immunförsvaret i stället stöta bort det nya organet.

Det finns både en akut och en kronisk form av GVHD och svårighetsgraden varierar mycket mellan olika patienter.

Akut GVHD

Den akuta formen brukar komma inom tre månader efter transplantationen. De första symtomen är vanligen utslag i handflatorna, på fotsulorna eller i ansiktet. I svårare fall kommer utslagen på hela kroppen och då kan också levern påverkas. En del patienter kan få diarré. Sådan svår GVHD är en allvarlig sjukdom och ibland besvärlig att behandla. Patienterna får förebyggande behandling mot GVHD för att lindra reaktionen.

Kronisk GVHD

Den kroniska formen uppkommer oftast mer än tre månader efter transplantationen. Kronisk GVHD har oftast en mer begränsad utbredning med utslag i huden och torrhet i mun och slemhinnor. I svårare fall blir huden förhårdnad och dras samman. Då förekommer också inflammation i ögonen och torra slemhinnor i munnen, magen, tarmarna och slidan. Vid kronisk GVHD är immunförsvaret nedsatt på grund av både sjukdomen och att man måste behandlas med läkemedel som dämpar immunförsvaret. Därför ges i allmänhet förebyggande behandling mot infektioner.

Kommentarer

Inte krångligt alls att läsa bra info. Tackar!

Populära inlägg i den här bloggen

Kliande utslag och Verum Hälsofil

Att få löss när man har EB...

Stuckit flera blåsor i dag (foton på blåsor)