LCHF och EB, kan det vara något tro?
Jag har länge varit lite nyfiken på LCHF och vi har pratat om det här hemma, skämtsamt sagt att det verkar innehålla mycket av det som vi gillar (ägg, kött, fetare mejeriprodukter osv). Vi är stora skeptiker till lightprodukter och vi kan utan omsvep erkänna att vi är sockerberoende vilket gör att vi är ännu mer övertygade om att lightprodukter inte är bra för oss. (Har du hört debatten om måltidsersättningar, bars och pulverdieter, som innehåller en massa socker?)
Vi har, utan att ha kollat upp exakt vad det är man ska äta och inte, minskat på potatis, ris och pasta, lagt till lite mer kött/fågel/fisk och grönsaker. Lite blomkål i potatismoset t.ex. Jag har köpt både LCHF-kokbok och en tidning om det men nästan inte läst något alls i dem utan bara lagt dem åt sidan och tänkt att jag tar det en annan dag. :) Den dagen dök upp denna helg då vi började prata om det så nu har jag börjat skumläsa lite lätt, plockat fram några recept vi ska prova osv. Testet börjar nu, om än lite trevande i början. Vi åt bl.a. ägg, bacon, skinka och brieost till frukost idag, vad åt du?
Generellt så tycker jag att barn ska äta blandad kost, de behöver få i sig allt och ska inte behöva hänga med på föräldrarnas svängningar och infall i dieter och liknande. De växer och behöver säkert väldigt mycket mer kolhydrater än oss vuxna. Men så läser jag följande: Gluten är ett växtprotein som kan skapa en massa problem i kroppen, till exempel skada slemhinnan på tarmen och påverka immunförsvaret så att din kropp försvarar sig mot sig själv. Hmmmmmmmm! Skulle de som har svår EB där slemhinnorna är påverkade hjälpas av att stryka gluten ur sin kost? Sköra slemhinnor och nedsatt immunförsvar är ju ett av de riktigt stora problemen med svår EB. Skulle man våga utesluta gluten ur Natalies kost och satsa på fet och proteinrik kost i stället?
Finns det någon av er som har EB som testat att utesluta gluten helt, eller till och med att äta enligt LCHF? Jag tycker detta verkar högintressant faktiskt. Vad säger du som läser? Vad har du för erfarenheter av och åsikter om LCHF?
Är det någon som läst boken "Istället för doping!" av Frank Nilsson? Tydligen gick Björn Ferry över till LCHF efter att ha läst den.
Jag såg också på ett morgonprogram, tror det var Malou, där en LCHF-förespråkare visade skillnaden i muskelkraft före och efter att en person ätit ett par tuggor på en fralla. Enligt den mannen så är just vete direkt skadligt för kroppen och minskar kraft/styrka i musklerna med omedelbar verkan. Jag som ser skeptiskt och kritiskt på sådant (statisten fick pressa mot med arm och ben för att visa sin muskelkraft före och efter mackan) tycker nog att ett sådant test kan fejkas men det var ändå intressant. :)
En anledning till att jag vill testa är att jag har en enormt krånglig mage. Den är gasig, svullen och öm väldigt ofta. Ibland får jag riktiga attacker där jag måste lägga mig. För ett par veckor sedan på jobbet var jag på vippen att lämna ett möte för att få lägga mig ner. Jag hade kramper, stickningar i läpparna och mådde illa, var nog inte långt ifrån att svimma. Riktigt strikt LCHF kan hjälpa mot magproblem och jag har en god vän som kan vittna om att det stämmer. Den blev mycket bättre och hon orkar dessutom mycket mer, till och med i löpspåret.
Vi har, utan att ha kollat upp exakt vad det är man ska äta och inte, minskat på potatis, ris och pasta, lagt till lite mer kött/fågel/fisk och grönsaker. Lite blomkål i potatismoset t.ex. Jag har köpt både LCHF-kokbok och en tidning om det men nästan inte läst något alls i dem utan bara lagt dem åt sidan och tänkt att jag tar det en annan dag. :) Den dagen dök upp denna helg då vi började prata om det så nu har jag börjat skumläsa lite lätt, plockat fram några recept vi ska prova osv. Testet börjar nu, om än lite trevande i början. Vi åt bl.a. ägg, bacon, skinka och brieost till frukost idag, vad åt du?
Generellt så tycker jag att barn ska äta blandad kost, de behöver få i sig allt och ska inte behöva hänga med på föräldrarnas svängningar och infall i dieter och liknande. De växer och behöver säkert väldigt mycket mer kolhydrater än oss vuxna. Men så läser jag följande: Gluten är ett växtprotein som kan skapa en massa problem i kroppen, till exempel skada slemhinnan på tarmen och påverka immunförsvaret så att din kropp försvarar sig mot sig själv. Hmmmmmmmm! Skulle de som har svår EB där slemhinnorna är påverkade hjälpas av att stryka gluten ur sin kost? Sköra slemhinnor och nedsatt immunförsvar är ju ett av de riktigt stora problemen med svår EB. Skulle man våga utesluta gluten ur Natalies kost och satsa på fet och proteinrik kost i stället?
Finns det någon av er som har EB som testat att utesluta gluten helt, eller till och med att äta enligt LCHF? Jag tycker detta verkar högintressant faktiskt. Vad säger du som läser? Vad har du för erfarenheter av och åsikter om LCHF?
Är det någon som läst boken "Istället för doping!" av Frank Nilsson? Tydligen gick Björn Ferry över till LCHF efter att ha läst den.
Jag såg också på ett morgonprogram, tror det var Malou, där en LCHF-förespråkare visade skillnaden i muskelkraft före och efter att en person ätit ett par tuggor på en fralla. Enligt den mannen så är just vete direkt skadligt för kroppen och minskar kraft/styrka i musklerna med omedelbar verkan. Jag som ser skeptiskt och kritiskt på sådant (statisten fick pressa mot med arm och ben för att visa sin muskelkraft före och efter mackan) tycker nog att ett sådant test kan fejkas men det var ändå intressant. :)
En anledning till att jag vill testa är att jag har en enormt krånglig mage. Den är gasig, svullen och öm väldigt ofta. Ibland får jag riktiga attacker där jag måste lägga mig. För ett par veckor sedan på jobbet var jag på vippen att lämna ett möte för att få lägga mig ner. Jag hade kramper, stickningar i läpparna och mådde illa, var nog inte långt ifrån att svimma. Riktigt strikt LCHF kan hjälpa mot magproblem och jag har en god vän som kan vittna om att det stämmer. Den blev mycket bättre och hon orkar dessutom mycket mer, till och med i löpspåret.
Kommentarer
Propagandan för LCHF är väldigt enspårig, men det är absolut inte alla som mår bra av sådan kost.
Jag är glutenintolerant och tycker liksom förra kommentaren att du inte ska blanda ihop glutenfritt och LCHF. Glutenfritt är något man följer livslångt för att överleva! Själv är jag så känslig att jag nog inte skulle klara många månader med gluten! Test görs med blodprov.
Lycka till
Sara
Mvh Jenny
LCHF funkar för mig jättebra, de passar mig perfekt och har gjort så att jag inte har samma "panikhungerkänslor" längre, inget sockersug, mätt och ändå är det GOD mat.
De kan varieras mer än "vanlig kost" eftersom man annars oftast äter pasta, potatis eller ris till. Nu kan man göra mängder med moser osv. av grönsaker.
De brukar oftast vara så att man antingen hatar eller gillar LCHF kosten, för eller emot. Men jag tycker ni ska prova, vad har ni att förlora ?
P.S äter föräldrarna LCHF behöver inte barnen göra det, det är s enkelt att bara koka lite pasta om de är så.
Kram på er!
Eline: vi tänkte precis så, LCHF är så flexibelt för man lagar sina recept och sen kokar man dessutom ris/pasta/potatis till barnen! Och du har så rätt, vart man vänder sig så går debatten het om LCHF, folk är verkligen för eller emot. Väldigt intressant! :) Det blir spännande att se vad den mer långsiktiga forskningen visar om 20 år eller så.
Tack för att ni skriver, nu ska jag gå och sova, godnatthälsningar Jenny!
// Camilla i Skåne
Sv. Är det onsdag nästa vecka du tänker på så skulle det fungera jättebra. Vilken tid hade du tänkt dig isf?
Kram
Mina två ungar fick diagnosen celiaki först för 3½ år sedan när de var 17 och 19 år. Min dotter är dessutom laktosintolerant.
Vi la ju om kosten fullständigt då, och även jag och min sambo äter en hel del gluten/laktosfritt, helt enkelt för att det är så mycket lättare. Jag har testat mig, har inte diagnosen och det har inte min sambo heller (han är inte ungarnas pappa). Han har däremot haft mycket problem med magen, värk i leder och kronisk klåda. Sedan vi ändrade mathållningen har han faktiskt blivit bättre, framförallt i magen. Konstigt men tacksamt.
Dottern testade LCHF men fick sluta, hennes mage kraschade helt.
Men testa, det kanske funkar för dig. Och fråga läkarana om Natta, du kan testa glutenfritt/laktosfritt på henne. Näringen är densamma, och det finns väldigt mycket nya produkter. Har hänt otroligt mycket sedan ungarna fick diagnoserna.
Du vet var jag finns :)
Kramar
jag har ätit enligt lchf av och till i några år och jag märker att om jag äter alltför mycket som inte hör dit så pajar min mage, den är mycket bättre på lchf, inget extremt åt nåndera hållet, vilket kan ske annars.
dessutom kan man ju äta sig ordentligt mätt och inte bli hungrig fort igen.
och på god mat dessutom :)
för mig passar det inte att äta jättestrikt för då får jag kramp i tårna m.m., beror troligen på magnesiumbrist, och jag tror inte att "no carbs" är ett hälsosamt alternativ för någon, ja kanske de som har diabetes.
gluten ställer till med mycket så det kan kanske vara värt att testa att utesluta det för natalie? jag är alls ingen expert men som du skriver så kanske det vore idé? :)
lycka till!!
Anna
Måste bara förtydliga att gluten är ett PROTEIN och inte en kolhydrat! Så om du tar bort gluten tar du ju inte bort kolhydrater.
Glutenintoleranta Sara