48-timmarsregeln vid magsjuka

Ja tyvärr blev det så att Natalie också blev magsjuk, det kom i morse ett par timmar efter att hon vaknat. Vi var först osäkra på om det bara var slem i halsen eftersom hon är förkyld och har klagat på slem i halsen. Efter att hon varit helt sänkt och sedan kräkts igen så insåg vi att det var kört. Nu får vi hoppas att det inte blir fler än 2ggr för hennes del så halsen kommer så lindrigt undan som möjligt.

Jag skrev ett inlägg på facebook och gjorde det offentligt för att folk skulle kunna dela det vidare. I skrivandets stund har det delats 8256 gånger! Vill du hjälpa till att sprida det så hittar du det på den öppna sidan "Epidermolysis bullosa i familjen", sök fram den och dela därifrån, jag tror det ska vara möjligt även om du inte är medlem på sidan.

Om du inte har facebook och ändå är nyfiken på vad jag skrivit så ser du det nedan. Tack för att du hjälper till och sprida infon vidare så folk lär sig vad som är grunden i att stoppa spridningen av magsjukor. Det finns självklart ännu mer man kan tänka på och göra men detta är en liten sammanställning jag svängde ihop snabbt. Du får gärna lägga till dina tips och tankar som en kommentar nedan!

"
Nu när magsjukorna börjar härja så undrar jag om du kan 48-timmarsregeln? Många tänker att det är inga kräkningar på 48 timmar men det är mer än så som man måste ta hänsyn till! Man ska vara helt symptomfri i 48 timmar och det finns många symptom: kräkningar, diarré, feber och matvägran är några exempel. 

Om barnet kräks på måndag, har feber och diarré på tisdag och äter som en fågelunge under onsdagen så är det faktiskt så att man får vara hemma med barnet hela veckan eftersom torsdag och fredag då blir "karensdagarna" när det gäller smittorisken. Jag önskar att alla kunde följa den regeln, då hade smittan inte snurrat så många varv på skolor och förskolor. Det är också viktigt att hålla syskon hemma eftersom de kan vara smittbärare. Man blir inte resistent mot bakterien om man varit magsjuk, alltså kan man inom familjen smitta varandra om och om igen. Du kan också bära på det utan att det bryter ut, vi har alla olika förutsättningar för vilka smittor som "slår ut oss" och vilka vi klarar av att stå emot.

Inkubationstiden varierar mellan olika magsjukor. I vissa fall blir man dålig redan inom 6h, i andra fall tar det upp till ett par dygn innan det bryter ut.

Det är också viktigt att komma ihåg att man faktiskt inte alltid kräks, ibland är det "bara" diarré, så var försiktig också vid diarré är du snäll!

Hur får man slut på skiten då när det kommit in i huset? Hygien är nummer 1. Tvätta händerna med tvål, använd handsprit, peta inte i ansikte och mun. Om ni har 2 toaletter så låt den ena vara "kräktoan" och den får inte användas av de som är friska, om den sjuke är vuxen så kan den sjuke själv städa den också. Tvätta alla textilier i 60 grader, allt ner i tvätten: lakan, kuddar, täcken, handdukar, kläder osv. Har du otur så lever det annars vidare i mysfilten i soffan i flera veckor...

Dela gärna vidare!

"

Kommentarer

Anonym sa…
Det viktigaste utav allt är att SPRITA händerna innan du tvättar med tvål och vatten. Skulle du inte göra det så behöver du tvätta händerna med tvål och vatten under rinnande vatten i 45sek och det gör nog ingen. Så snälla lägg till det på din delning som många har gjort på fb. Viktigt med rätt information.
Jenny sa…
Hej, det var ny info för mig. Var kan jag hitta detta? Finns det på smittskyddsinstitutets sida eller på någon annan sida där man pratar om smittor?

Det jag fått lära mig från sjukvården är att man först ska tvåla ordentligt, helst omkring 20 sekunder. Sen ska man torka sig noggrant och efter det sprita med rikligt med handsprit. Se till att inte glömma fingertoppar, mellan fingrar och tumgrepp samt ta en bit upp på underarmen.

Mvh
Jenny

Populära inlägg i den här bloggen

Kliande utslag och Verum Hälsofil

Att få löss när man har EB...

Stuckit flera blåsor i dag (foton på blåsor)