Magsjuketider
Det börjar bli extremt frustrerande att magsjukan inte släpper sitt grepp om förskolan. Det är någon bacill som går runt, runt, runt och det tar aldrig slut! Var och varannan dag är det ett nytt fall och det blir svårt att ha Natalie på förskolan. Det kan vara förödande om hon börjar intensivkräkas, vi undviker det till varje pris. Det känns inte bra att det redan dragit igång heller för jag har för mig att det brukar hålla på ända till februari-mars någon gång. Hoppas verkligen det ger sig snart. Har du klarat dig hittills?
![]() |
Vi räcker ut tungan åt eländet! |
- Tvätta händerna före och efter mat samt när vi kommer hem från skola/jobb/affären osv.
- Handsprit till alla utom Natalie förstås, det skulle svida i såren
- Byta Natalies vantar oftare
- Be skola/förskola använda handsprit under magsjukeperioden på vintern
- Vara noggrann med att barnen inte får pilla överallt när vi är i affären
- Tjata på barnen så de inte petar i näsa och mun
- Kontrollfråga de vi ska umgås med så de inte varit i kontakt med någon som har/har haft magsjuka nyligen
- Om en av oss ändå blir sjuk så är det storstädning som gäller: skura den toaletten som fick "ta hand om spyan" samt spraya desinfektionsmedel (heter det så?), byt alla textilier som lakan till den som har det samt ALLA handdukar i hela huset - in i tvätten med det direkt! Alla utom Natalie spritar händerna mycket oftare, vi håller isär barnen om ett är sjukt
- Vitpepparkorn i förebyggande syfte
Har du några fler tips att dela med dig av?
Fy, nu känner jag mig lite illamående bara av att tänka på allt det här, urk!
Kommentarer
Vi brukar försöka få i oss nyttiga magbakterier för att stärka tarmfloran, tex Proviva. Jag vet inte hur mycket det hjälper men det skadar ju absolut inte.
Hoppas verkligen att ni slipper undan!
Kram
Också JÄTTEVIKTIGT att det är en person som är "ren" (dvs inte tar hand om kräkande barn) som fixar i köket och lagar mat och att inga andra får talla på bröd, ost, porslin osv. Den som är magsjuk ska ha egen toalett, och de andra ska använda den andra. Efter att man gjort rent den smutsiga toaletten bör man vänta ett dygn till innan de friska använder den... våra "rengjorda" salar ska alltid stå tomma ett dygn till innan vi fyller på med nya patienter där.. man har sett att vissa virus har en inkubationstid på 72 timmar.
ALLTID vara medveten om ALLT man tar i med händerna.. det är så mycket att tänka på att man blir alldeles förskräckt. Jag har jobbat under flera magsjukeutbrott på avdelningen samt har total magsjukefobi så jag är veteran :).
Anna
Cissa det är ju gräsligt, hur kan man?! 48timmarsregeln är ju superviktig i magsjukesammanhang och ändå fuskar så många med det. Blir förbannad!
Jag ska defenitivt kolla upp Virkon Susanne och helt klart viktigt att ha en person som fixar maten och allt i köket. Vi har också kräkfobi och den har ju inte minskat sedan Natalie föddes precis.
Bra poäng Anna! Vi kör hårt med det, glömde ta med det i den lilla listan.
Hälsningar Jenny