På min blogg

Nu är det så här att jag har suttit här hemma och ilsknat till. Jag är evinnerligt trött på att folk letar efter detaljer som man kan hacka på. P.g.a kommentarerna som kom in på berättelsen om lille Tille så kände jag att nu säger jag stopp innan fler ger sig in i den diskussionen alternativt att de som redan kommenterat fortsätter träta om formuleringar. Nu tänker jag berätta vad jag tycker.

För det första så står det i texten att Herlitz är dödligt i småbarnsåldern. För mig är småbarnsåldern ett väldigt vitt begrepp. Jag har en son som är 7 år och han är definitivt i småbarnsåldern. Var går gränsen och vem bestämmer det? Är det egentligen viktigt i det här fallet? Om jag själv fick ett barn med Herlitz så skulle jag vilja ha den fakta som stämmer bäst in på verkligheten. Att sjukdomen är dödlig i småbarnsåldern tycker jag är en rättvis beskrivning. Även om det finns ett barn i London som idag är 14 år. Även om det kanske finns några få till i världen som är i tonåren.

Här på min blogg, på min lilla plats på world wide web, så önskar jag att vi håller en trevlig, snäll och uppmuntrande ton. Huvudsyftet är att stötta och hjälpa varandra. Jag tycker inte att man går igång och tjafsar om något sådant här. Jag tycker dessutom att det är okänsligt att göra det i det sammanhanget som det gjordes. En förälder som berättar om det svåra i att förlora sitt barn till världens hemskaste sjukdom.

Precis som Lotta skriver så finns det all möjlighet i världen att gå ut och berätta sin historia, speciellt för Emelie som själv bloggar. Jag hoppas att denna diskussion stannar där den blev stoppad, annars får den fortsätta någon annanstans.

En sak till som jag tycker är mycket märklig är att personer som inte är medlemmar och inte har insyn i exakt på vilket sätt vi i EB föreningen arbetar tycks strö kritik om föreningen omkring sig regelbundet (förtydligande: andra personer än Emelie). Jag har sett kommentarer florera på nätet som gör mig förbluffad.

Min blogg ska inte likställas med EB föreningen, detta är min sida och mina åsikter. (Ett förtydligande: om man vill framföra åsikter kring föreningen så är detta alltså inte rätt ställe. På hemsidan finns kontaktuppgifter till styrelsen dit man gärna får vända sig om man vill.) Jag är dock djupt engagerad i föreningen och väljer därför att dela med mig av saker som händer kring föreningen. För mig och Darko känns det som den mest naturliga sak i världen att vara med i föreningen, vi gick med så fort vi fick information om den. Oavsett om det varit en jätteaktiv förening eller inte så hade vi i alla fall varit med eftersom den står för något som vi uppskattar.

Jag förstår självklart att alla inte känner så och då väljer man att inte vara med. Jag förstår dock inte behovet av att klaga på föreningen om man valt att inte vara med! Om man har åsikter om hur föreningen borde fungera så har jag bara ett enda förslag och det är att bli medlem och börja engagera sig. Tala om vad man tycker skulle vara bra och vad man tycker är dåligt. Kom med konstruktiva idéer och motivera gärna varför, var på så sätt med och driv föreningen. Föreningen är dess medlemmar! Vi gör det här tillsammans! Medlemmarna måste göra sig hörda och berätta vad som skulle vara värdefullt för dem. Styrelsen går med jämna mellanrum ut och påminner om detta, både på hemsidan och via medlemstidningen.

Jag tycker också att det är värt att nämna att vi som sitter i styrelsen arbetar helt ideellt. Vi får inte en krona i arvode eller något liknande. Samma regler kring läger och liknande gäller för oss som alla andra medlemmar. Vissa av oss tar inte ut ersättning för alla utlägg vi har kring arbetet med föreningen. Många av oss jobbar och befinner sig i småbarnskarusellen men allt vad det innebär. Styrelsearbetet gör vi på vår fritid för vi tycker att det är givande och roligt. Föreningen har några hundra medlemmar och vi går runt på medlemsavgifter och gåvor. I t.ex. USA och Storbritannien så är välgörenhet en stor business, man har personer avlönade för att arbeta med insamlingar och för styrelsearbetet. Man har till och med sjuksköterskor anställda, "DEBRA-nurses". Det går verkligen inte att jämföra med de resurser vi arbetar med. Jag hoppas att alla inser detta!!

Med detta sagt så hoppas jag att du som läser förstår att detta inlägg inte är skrivet för att väcka debatt eller driva igång en stor diskussion. Jag är faktiskt inte alls intresserad av det. Jag är fullt nöjd med att du har läst vad jag skriver. Nu vet du vad jag känner, vad jag tycker och kanske förstår du lite hur jag fungerar. Jag hoppas också att du förstår vad jag brinner för? Att hjälpa, stötta och vara en god vän som kanske ibland kan komma med något som är värdefullt för just dig, då blir jag glad! Jag vill dock inte träta med dig. Helst aldrig någonsin. Jag ogillar sådant skarpt. Jag är mycket okvinnlig på den punkten faktiskt, har alltid trivts bättre i grabbgäng. Där är det inte så mycket tjafs och backstabbing som det är i grupper av kvinnor. Sådant retar gallfeber på mig. Men det har du nog förstått nu. =)

Kommentarer

Emelie sa…
Snälla bli inte arg på mig. Jag gav just bara kritik. Jag önskar så att NÅGON (typ en eb-förening) förklarade för mig när Elly föddes att de flesta med Herlitz dör snabbt, nästan alla. MEN de finns de som blir äldre. Jag undrade varför Elly inte dog under sitt första år. Det var ju det som var meningen!? En viktig poäng att lyfta fram. Inget elakt bara fakta.
Anonym sa…
menar du att du verkligen sitter med i styrelsen i föreningen? Du har klantat dig tidigare, men det här tar priset. hela det här inlägget är ju så lågt.
visst det är din blogg, men är mån med och styr i en förening får man ändå inte skriva hur som.
du hänger ju ut drabbade!
Kan du inte skilja på privat och förening bör du nog inte vara med i styrelsen.
Jenny sa…
Anonym (varför är du anonym?), surfa gärna in på inlägget om Tille så ser du kommentarerna där. Jag har inte hängt ut någon, bara refererat till vad som sas där och där har personer själva valt att gå ut med namn och i detta fallet bild. Jag skulle inte kalla att ge en replik att hänga ut.
Mvh
Jenny
Jenny sa…
Jag kanske ska belysa följande del av texten också:

En sak till som jag tycker är mycket märklig är att personer som inte är medlemmar och inte har insyn i exakt på vilket sätt vi i EB föreningen arbetar tycks strö kritik om föreningen omkring sig regelbundet. Jag har sett kommentarer florera på nätet som gör mig förbluffad.

Detta handlar alltså om fler än en sak. Jag har sett hårresande kommentarer på facebook gällande föreningen och därför känner jag att det får vara nog. Där har dock en person gjort det på sin egen privata sida, alltså tänker jag inte gå ut med något namn. För jag hänger inte ut folk.

Mvh
Jenny
Anonym sa…
jag känner ingen personligen som har eb men började stödja eb-föreningen när jag läste om lille Hugo i expressen. därigenom började jag även läsa om elly. nunär jag läser vad eb-föreningens styrelse tydligen har tillåtelse att skriva så är det slut med det. i fortsättningen är det bättre att jag frågar Emelie och hugos mamma vart de tycker att jag ska ska skänka pengar, förhoppningsvis har de ett bättre ställe dit man kan donera där deras tankar och diagnoser är välkomna.
du borde skämmas. mvh Anneli.
Anonym sa…
Hej alla!
Jag heter Ann, har arbetat i Debras styrelse i över 10 år och har en son med EB. Senaste åren har det hänr sååå mycket i föreningen, vi har gjort en jättefin folder till sjukhus mm med hantering när man har EB, vi har försökt kartlägga och få ut info till alla sjukhus / hudmottagningar / förlsossningsavdelningar så de ska ha hört om EB, vi har personliga kontakter med familjer och drabbade ev EB som vill ha tips, råd och vägledning i olika frågor. Jag har själv förra veckan kunnat hjälpa tre familjer vidare som ex fastnat i sjukvården, tips på vad man ska smörk´ja för salvor osv. Jag har suttit många timmar och bara pratat och stöttat/tröstat, googlat, mailat Uppsala, mailat Debra Chile och senast igår Debra UK. Vi gör alla detta arbete men det syns inte - det är därför det gör lite ont i kroppen och man läser att fok faktiskt kommenterar oss negativt. Faktum är att vi vet att det finns personer som säger rakt ut att föreningen är si och så och det utan att ha insy i verksamheten alls. Man har bildtat sig en uppfattning på personligt basis. Jag vet att vi vid något tillfälle fått konstruktiv kritik - det är super bra! - för att bara för att man arbetar i en förening innebär det inte att man kan allt - jag lär mig nya saker nästan varje dag om EB- och det vi inte vet försöker vi reda på allt allt eftersom medlemmarna hör av sig och undrar över saker. VAd jag tror orsakat denna känslo explosion hänger ihop med lite av denna ledsamhet som vi faktiskt känner av i föreningen mot kritik som känns orättvis - vi vill ju att alla ska komma och vara med - alla har något att tillföra! Man måste inte sitta i styrelsen för att vara aktiv i föreningen - man måste få vara privat och ha egna åsikter. Alla som har EB i sin familj vet att känslor svallar och man pendlar mycket mellan att vara ledsen och att vara glad - man reagerar förnuftigt ibland och ibland helt tvärtom. Jenny är en fantastisk tjej med en enorm drivkraft att få saker att hända, hon är kunnig och engagerad och brinner för EB. Både utanför och föreningen och innanför. Ha förstålse för varandra, se till att vi alla drar åt rätt håll för det händer ganska mycket inom EB och vi kan iställe ha ett bra nätverk där vi kan nå varandra när det händer saker, fråga varandra om vi behöver hjälp - även om man är med i föreningen eller inte.
Ja det blev ett långt inlägg - alla har rätt till sin åsikt, vi måste inte gilla allas åsikter men försök respektera varandra från alla håll <3
Nu går vi vidare och hoppas vi alla går åt samma håll.
Varma hälsningar Ann Öhman
Anonym sa…
Ja det blev många stavfel - förlåt ;)
/ Ann
Anonym sa…
Anneli, nu får du väl ta och ge dig. Det är helt uppenbart att det är du som går till personangrepp i dina väldigt omogna kommentarer!
/D
Anonym sa…
Hej!!

Ville säga att jag följer alltid din blogg Jenny och även Emelies och Hannas, ni är ju tre olika fantastiska mammor som gör allt för era barn ska må och ha det så bra som möjligt ! Beundrar er !! Tråkigt med negativa människor men det är inget att bry sig om. Och tackar er alla för ni vill och har ork till att blogga så vi läsare får följa er :)) Kram Malin
Susanne sa…
Håller fullkomligt med Malin!!! Tråkigt med den negativa explosion som även blev efter detta inlägg, hoppas du Jenny inte känner dig alltför nedslagen av negativa kommentarer, du skriver en toppenblogg och jag hoppas du fortsätter med det, och med ditt arbete för EB-föreningen.
Anonym sa…
Hej! Jag har läst bloggen under en tid men har aldrig kommenterat förut, kände att det var dags. Jag har läst inlägget ett par gånger och försöker förstå varför en del blivit så upprörda. Jag tycker det är uppenbart att allt du vill är att få folk att vara hänsynsfulla mot varandra. Keep up the good work!
Sofia
Catrine sa…
Hej!
Även jag har följt denna och ett par andra bloggar om EB.
Jag har även träffat Mia och pratar med henne
när jag köpte massa fjärilar.
Jag tycker att alla ni med EB och barn med EB
är helt fantastiska!!
Starka underbara människor, som jag beundrar
varje dag!!!!

Till Annelie vill jag säga: SKÄMS på dig!!!

Med vänlig hälsning, Catrine
Anonym sa…
Man blir bara ledsen att läsa om detta personangrepp mot en sån underbar person som Jenny! Hur kan man lägga energi på sådant! För oss fanns inte några andra tankar än att gå med i föreningen när vår Theo föddes. Vad jag inte kan förstå är att inte alla känner samma och vill bli en fin grupp som kan dela erfarenheter och ge varandra tips och erfarenheter ich lära av varandra! Önskar att jag aldrig kom i kontakt med EB men när vi nu gjorde det så är jag glad att jag är med i föreningen ich umgås med underbara människor både i styrelsen där jag är aktiv och med andra Superfina medlemmar! Så lägg av bara, lägg energin på att jobba gör gemensamma mål!!!
//Annika mamma t Theo
Bettan sa…
Blir lite tagen av din attack på Jenny, Anneli! Som du själv skriver har du ingen aning om vad de här fantastiska mammorna (och papporna) går igenom. Att kunna skriva av sig på sin egen blogg är något som jag misstänker hjälper till att lätta på trycket, lite iaf.
Att du har mage att slänga ur dig alla elakheter du gör, är för mig helt otroligt. Om du inte tycker om vad Jenny skriver, sluta läs istället. Vad jag vet så försvinner inte rätten att tala, skriva och säga sin mening bara för att man är med i styrelsen för EB-föreningen.
Att skriva vad man känner och tycker på sin egen blogg är en rättighet vi alla har.
Att kommentera det som skrivs, är ingen rättighet utan en förmån. Att spy ut sina aggressioner på det här sättet är definitivt ingen rätttighet, det är bara dumhet och elakhet.
Jenny, jag vet att du inte vill ha den här debatten, så förlåt utbrottet. Men jag blev riktigt arg, när man inte kan respektera din önskan om god ton.
Nu förstår du kanske varför jag föredrar att leda herrlag.. ;)

Stor kram
Jenny sa…
Hej,

Jag vill bara passa på att tacka er som kommenterat uppmuntrande. Jag har också fått många mail, sms och telefonsamtal eftersom vissa tänkt att jag inte ville ha debatt på bloggen så de valde att inte kommentera.

Med facit i hand så skulle jag troligen bara skrivit två saker: Snälla var vänliga mot varandra och snälla kontakta EB föreningens styrelse om ni vill framföra åsikter kring föreningen. Det är lätt att vara efterklok.

Jag brukar inte lämna ut mina känslor så tydligt som jag gjorde i detta inlägg för det är väldigt svårt att få fram sitt budskap på ett bra sätt i en text. Face to face är bättre, mindre risk för missförstånd! Alla lägger vi in värderingar i det som står, vi har alla en ryggsäck och reagerar olika - även jag.

Jag kommer förhoppningsvis inte skriva mer om detta ämne, det gör varken till eller från i det här läget.

Hälsningar
Jenny

Populära inlägg i den här bloggen

Kliande utslag och Verum Hälsofil

Att få löss när man har EB...

Stuckit flera blåsor i dag (foton på blåsor)