Försäkra ett sjukt barn

Som jag har berättat tidigare så är det inte så lätt att försäkra ett barn som haft oturen att födas med en sjukdom. Tidigare har det varit i princip omöjligt att försäkra mot andra sjukdomar bara för att barnet redan har en sjukdom. Vansinne, eller hur? Vi var på en mässa för ett halvår sedan ungefär och då var det en rådig person i Trygg Hansas monter som hejdade oss och undrade hur vi hade det med barnförsäkringen.

Vi tittade på varandra och garvade lite, ska du eller ska jag dra den stora förklaringen? Kvinnan hävdade att det faktiskt hade ändrat sig ganska nyligen, nu kunde man sjukförsäkra sitt barn även om det hade en sjukdom och hon tyckte vi kunde testa att söka för att se vad vi fick för erbjudande. Vi gick med på det och för ett par månader sedan kom resultatet.

Jodå, Trygg Hansa ville försäkra Natalie men så klart inte utan undantag. Följande kunde inte ingå:
  1. Ekonomisk invaliditet vid olycksfall
  2. Ekonomisk invaliditet vid sjukdom
  3. Månadsersättning vid vårdbidrag
  4. Tilläggsförsäkringen TryggaBarn Plus (vad nu det innebär)
  5. Som ett särskilt villkor står bla: Försäkringen ger inte rätt till ersättning för Epidermolysis Bullosa Dystrophica och därmed sammanhngande sjukdomstillstånd.

Det kan ju vara lite snårigt att förstå vad det innebär så här kommer den förklaring jag fick per telefon när jag ringde för att försöka förstå undantagen:
  1. Om Natalie råkar ut för en olycka som t.ex. gör att hon har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden så får hon ingen ersättning.
  2. Samma som ovan fast om hon råkar ut för en sjukdom som ger samma effekt.
  3. Vi kan inte få månadsbidrag som man annars kan få då barnet har vårdbidrag.
  4. Har inte kollat upp vad den innehåller.
  5. Om Natalie behöver opereras, ligger inne på sjukhus, är hemmavarande länge pga sjukdom som kopplas till hennes EB så får vi inte en krona.
Sammantaget kan man säga att vi/Natalie skulle få ersättning om hon fick astma eller diabetes, samma sak om hon bryter handleden och får nedsatt rörlighet i den pga skadan. Det faller däremot inte ut en krona om hon får hudcancer eller något annat problem som kan kopplas samman med EB'n.

När jag var gravid med Natalie så tänkte jag gång på gång att jag skulle teckna en gravidförsäkring, en sån som kostar lite men ska ge desto mer tillbaka om nåt händer bebisen. Jag hade aldrig dessa tankar med Hugo, intuition?? När jag kontaktade försäkringsbolaget visade det sig att jag gått för långt i graviditeten, det diffade på någon vecka eller två och jag förbannade mig själv för att jag inte tagit tag i det tidigare. Gissa om jag har varit arg på mig själv över det efter att Natalie föddes?!

Idag tog jag tillfället i akt att fråga när en sådan försäkring faller ut, får man något om man får ett barn med ett genetiskt fel som ger en sådan sjukdom som EB? Svaret var inte helt otippat (och lite skönt för mig) NEJ. Nej den typen av försäkringar ger utdelning om barnet drabbas av en förlossningsskada eller om det får t.ex. diabetes. Jag tror också att man som mamma får 100kr per dag (eller något liknande) som barnet är inlagt på sjukhus. För allt som barnet drabbas av som kan antas var en skada/sjukdom redan i magen så får man NADA.

Är det någon där ute som vill berätta om sina egna erfarenheter av försäkringsbolag och försäkringar? Lämna gärna en kommentar!

Ser ni att jag tjatar lite om det här med kommentarer? Förutom att det är trevligt att få lite respons på det man skriver så kan det du berättar faktiskt ha stor betydelse för någon annan! Så tveka inte... :) Du sitter ju här och läser det jag skriver... det finns de som vill läsa det du skriver också... Jag lovar!

Ha nu en riktigt go helg och njut av allt du har att vara tacksam över, det tänker jag göra!

Kommentarer

Jenny sa…
Ja just det, glömde säga att vi tackade nej. ;)
Emelie sa…
=)

Jag har inte gett mig in på det alls, men funderade precis som du på försäkringar när Elly låg i magen. Tur att jag inte tog någon för jag hade bara blivit besviken om jag fått höra det du säger. Nej försäkringar är minsann för friska människor. Piss bolagen ska bara tjäna pengar. Alla ni där ute..glöm inte läsa det finstilta.
Anonym sa…
Halloj! Vi har varit ute för samma, trött blir man! Å jag grämde mej oxå när jag inte tecknade någon när jag var gravid med Theo.. nu när jag gjorde det så blev det ju ett friskt barn!! ha en go och glad helg.. ses ju om ett par veckor.. ska bli SÅÅ kul! Kramar!
veronica amiri sa…
hej jenny ja e ju hjärtopererad på stora kroppspulsådern fem dagar gammal trodde inte heller att ja skulle kunna försäkra mig men för ett år sen blev kpntaktad av ellos redcats försäkringsbolag o d gick o teckna där så d gjore ja vet inte om d går för rr men d gick för mig i allafall... kram
Emma sa…
Den där plusförsäkringen är ett tillägg som ger ersättning vid neuropsykiatriska sjukdomar (typ ADHD, aspergers osv.). Den går ändå inte att teckna efter barnet har blivit 6 månader så det är ändå inget som ni har någon nytta av. I övrigt är försäkringar väldigt bra på papperet, men i verkligheten så är det mest bara skit ändå.
Anonym sa…
Har en son med diagnosen CAH, kongenital binjurebarkshyperplasi. Har kollat med olika bolag och det enda jag kan få är olycksfallsdelen, vilket känns onödigt då dom ofta har den via förskolan/skolan ändå. Däremot kunde jag teckna en "medlemsbarn" via facket..
Jenny sa…
Pernilla vi har också försäkrat via facket, det var den vettigaste lösningen av allt vi kunde hitta!
Din kommentar hade fastnat och skulle modererats av mig för att det var på ett gammalt inlägg, därav att det tog tid innan den syntes här. :)
Hälsningar Jenny

Populära inlägg i den här bloggen

Kliande utslag och Verum Hälsofil

Att få löss när man har EB...

Stuckit flera blåsor i dag (foton på blåsor)